E-learning & Diego “El Cigala”

Home / Bloc / E-learning & Diego “El Cigala”

Fa uns dies vaig tenir el plaer d’escoltar a Diego el Cigala en un dels espais més emblemàtics, culturalment parlant, de Barcelona: al Palau de la Música.

En entrar em vaig fixar en l’escenografia … un tamboret, una taula, 1 cadira per al guitarrista, 3 cadires pels palmeros i el calaix … i res més … Em va donar per pensar que en aquest lloc icona del modernisme i especiàlment bell, ple de detalls, el contrast entre ell i l’escenari era evidentment superb.

I em vaig preguntar … en la producció i disseny de continguts formatius en format e-learning, cal omplir i omplir l’espai amb milers de recursos gràfics i interaccions que no porten cap benefici pedagògic?

Després d’una petita introducció dels músics, va aparèixer aquest gitano de pèl llarg i barba profunda … i li va costar 30 segons omplir amb la simplicitat de la veu tot l’espai.

I em vaig preguntar … simplicitat o complexitat? Sovint em demanen dissenys on per no voler fer un exercici de comunicació eficaç a nivell pedagògic, el vesteixen amb gadgets en forma d’animacions o recursos inútils que no aporten res … però que entretindran a l’alumne i disfressarà la qualitat del contingut.

I aquí hi havia el Cigala i la seva gent entusiasmant al públic d’un Palau de la Música lliurat davant tant de talent i tanta senzillesa.

I em vaig preguntar … realment és necessari complicar els projectes amb grans fases i grans objectius inabastables? Si amb una veu gitana i estripada s’és capaç de fer un elogi a la senzillesa, l’eficàcia i l’eficiència, jo continuaré apostant per uns dissenys senzills, eficaços, eficients i molt blancs.

Va ser una demostració de vaig a fer el que sé fer i no vaig a fer invents … tu has pagat per gaudir del meu talent, i jo t’ho vaig a tornar, perquè mai m’oblido que visc de tu.

I aquesta última afirmació és la que li dic als meus clients … jo sóc el que sóc, amb molt d’esforç per seguir avançant i innovant, però no t’oblidis, sóc el que sóc i arribo fins on arribo. I el millor, és que ho entenen!

PD. Qui m’hagués dit a mi que d’un concert flamenc arribaria a reflexionar sobre e-learning.

Showing 2 comments
 • Antonio Monteagudo

  Gran artículo y gran reflexión…
  Si se priorizaran siempre los buenos contenidos, con buenos ejemplos y pensando en la utilidad y en el aprendizaje, seguro que el modelo triunfaba.
  Tanto banner y animación, solo es un reflejo de un contenido no siempre bueno, que intenta ocultar dicha decadencia.

  Ojalá se imponga en nuestra sociedad estos conceptos de simplicidad y calidad en el e-learning de una vez por todas.

 • Antonio Monteagudo

  Gran artículo y gran reflexión…
  Si se priorizaran siempre los buenos contenidos, con buenos ejemplos y pensando en la utilidad y en el aprendizaje, seguro que el modelo triunfaba.
  Tanto banner y animación, solo es un reflejo de un contenido no siempre bueno, que intenta ocultar dicha decadencia.

  Ojalá se imponga en nuestra sociedad estos conceptos de simplicidad y calidad en el e-learning de una vez por todas.

Leave a Comment

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè tinguis una millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment per l'acceptació d'aquestes mencionades cookies i l'acceptació de la nostre política de cookies, fes clic a l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies